Na závěr City Nature Challenge 2019

Skončila City Nature Challenge 2019. Podle předběžných výsledků je Praha mezi více než 150 zúčastněnými městy na 37. místě. To je pěkný výsledek. Jenže na umístění zas až tolik nezáleží.

Během čtyř dnů bylo v Praze shromážděno 6797 pozorování více než tisíce (určených) rostlinných a živočišných druhů. To je také pěkné. Avšak zklamalo mě, že jsou výsledkem snažení pouhých 417 pozorovatelů. To je vzhledem k pražským ambicím a investovanému úsilí žalostně málo.

Ale hledejme chybu také u sebe. Z lidí, kteří se účastnili City Nature Challenge v areálu Zoo Praha, bylo jen několik jejích zaměstnanců. Dokonce ani někteří administrátoři jejího profilu na iNaturalist se neobtěžovali vložit jediné pozorování. Tím spíš ovšem musím vyzvednout přístup našeho kurátora Víta Lukáše, který je v rámci Prahy čtvrtým až pátým nejaktivnějším pozorovatelem s 243 pozorováními a 138 druhy.

Nízká účast však není jediným zklamáním z této akce. Ruku v ruce s ní jde zoufalý překlad aplikace iNaturalist do češtiny. Vrcholem je “drozd černý” namísto kosa černého a hned za ním následuje to, že na některých místech se v češtině objevuje psaní druhů velkými počátečními písmeny, tedy Drozd Černý. Něco podobného by se pod záštitou instituce formátu Národního muzea stávat nemělo. A když k tomu připočtu ještě neustálé a neprediktabilní přeskakování aplikace mezi českým (a to ještě neúplným), anglickým a vědeckým názvoslovím, mohu k tomu napsat jediné: Než tenhle chaos, bylo by lepší nechat ji v angličtině.

Navzdory tomu považuji City Nature Challenge 2019 za dobrou akci poháněnou skvělou myšlenkou. Jen doufám, že Praha ji příště uchopí lépe - a že jí budou konkurovat i další česká a moravská města.

Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha

  1. dubna 2019
Posted on 30 de abril de 2019, 11:10 AM by lusas lusas

Comentários

Nenhum comentário ainda.

Adicionar um Comentário

Iniciar Sessão ou Registar-se to add comments