Curs iNaturalist 2023. Activitat 2 -> Crear algunes observacions amb l'ordinador i d'altres amb el mòbil

Hola, seria interessant que intentessiu crear, com a mínim, un parell dobservacions amb el mòbil i un parell més amb l'ordinador. Si en voleu fer més, millor. Repasseu els camps que formen l'observació i si dubteu en algun d'ells n'anem parlant.

Podeu buscar a companys del curs (al whatts del curs, qui vulgui, pot posar-hi el seu nom d'usuari perquè poguem connectar amb ell) i revisar-li les observacions per ajudar-lo a que les seves observacions adquireixen el "grau de recerca".

Quedo a la vostra disposició per qualsevol dubte.

Posted on 15 de março de 2022, 11:48 PM by siscucar siscucar

Comentários

En alguna observació que he fet, encara que està perfectament georeferenciada, al text a sota del mapa surt una adreça d'un lloc completament diferent.
Per exemple, en aquesta observació: https://www.inaturalist.org/observations/80459531
Saps el motiu d'aquest error i com es pot solucionar?

Publicado por antoni_gc cerca de 2 anos antes

Tinc un altre dubte que no aconsegueixo resoldre: Com es pot saber de forma immediata si una observació es considera de grau casual? Porta algun distintiu o etiqueta?
A l'observació que et vaig posar al comentari anterior, al costat del nom de la planta hi ha una etiqueta que posa ocasional. Saps si hi té alguna cosa a veure?

Publicado por antoni_gc cerca de 2 anos antes

Referent a la primera pregunta, és ben estrany això que passa amb aquesta observació. El cas és que t'ensenya un nom de lloc (de Teruel) que no correspon a les coordenades. Si desplegues l'enllaç "Detalls" veuràs que a la dreta del desplegable apareix el nom del lloc correcte (Barcelona), per la qual cosa tot està ben enregistrat, llevat el text de peu de mapa que és incorrecte. La única cosa que se m'acut és que les coordenades de la imatge i de l'observació siguin diferents (degut a algun problema tècnic amb el dispositiu amb el que vas fer l'anotació o la foto).
Per soluionar-ho has de modificar l'oservació. Per fer-ho has d'anar a la pantalla de l'observació (https://www.inaturalist.org/observations/80459531) i prémer el botó de color blau que apareix al cantó superior dret de la pantalla (Modifcar) i allí veuràs que en el mapa pots situar la coordenada a mà. Aquest procediment el veurem a la sessió del proper dia de curs.
Espero que et serveixi d'ajuda per resoldre el problema.
Gràcies per l'interès.

Publicado por siscucar cerca de 2 anos antes

Pel que fa a la segona preguna: la qualitat de les dades pot ser de tres tipus, OCASIONAL, PENDENT DE IDENTIFICACIÓ I GRAU DE RECERCA. L'estat de la qualitat de les dades sempre es presenta en la pantalla de l'obervació (https://www.inaturalist.org/observations/80459531) a dalt, justament al costat dret del nom científic. La qualitat "Casual" no existeix, per la qual cosa he soposat que en feies referència al valor de la qualitat de les dades. Si no és així, si us plau no dubtis en preguntar novament.
Gràcies Antoni.

Publicado por siscucar cerca de 2 anos antes

No m'acaba de quedar clar com funciona la categoria de QUALITAT DE LES DADES.
Tornant a l'observació https://www.inaturalist.org/observations/80459531, per una part surt l'etiqueta en gris OCASIONAL; En canvi, en el requadre TÀXONS SEGONS LA COMUNITAT hi ha quatre identificacions positivas, la qual cosa vol dir que l'etiqueta de QUALITAT DE LES DADES hauria de ser GRAU DE RECERCA. Perquè, a més, he revisat la casella "Estava captiva/conreada?" i no està marcada.
També he canviat a mà el text al peu del mapa, del nom del lloc. No hi ha cap altra manera de fer-ho.
Finalment, què vol dir la icona de color rosa amb un signe d'admiració al costat del nom del tàxon?
Gràcies pels aclariments. Noto que vaig progressant.

Publicado por antoni_gc cerca de 2 anos antes

Intento respondre al que proposes:
1) El camp qualitat de les dades, sempre s'inicia en l'estat OCASIONAL, si en el moment de crear l'observació ja s'eneregistra data, imatge o so, coordenades i no es marca el cap de "captiu/cultivat" l'estat ja canvia a NECESSITA ID. A partir d'aquí, en el moment que més de 2/3 de les identificacions d'altres persones superin els 2/3 el camp es posarà en GRAU DE RECERCA. Aquest seria el funcionament normal, no obstant en cas que iNaturalist comprovi que la ubicació no es prou precisa, pot mantenir l'estat OCASIONAL indefinidament. Et passo enllaç on ho explica: https://www.inaturalist.org/pages/ayuda#:~:text=Una%20observaci%C3%B3n%20alcanza%20%22grado%20de,m%C3%ADnimo%20a%20nivel%20de%20especie.
ÒBVIAMENT NO PUC ACCEDIR A MODIFICAR LA TEVA ANOTACIÓ I NO PUC COMPROVAR QUÈ ESTÀ PASSANT. PERÒ DONADA LA CONTROVÈRSIA QUE EXISTIA AMB LES UBICACIONS, POT SER QUE iNaturalist consideri que és una ublicació imprecisa. TAMBÉ PODRIA SER QUE TINGUIS UNA COORDENADA ENTRADA AMB UNA CIRCUMFARÈNCIA D'IMPRECISSIÓ GRAN (recorda que quan una ubicació es posa a mà es pot fixar la circumferència que especifica la precisió de les dades), en aquest cas iNatrualist consideraria que la ubicació no és prou precisa i mantindria l'estat OCASIONAL també. Aquest és un tema interessant i el podríem comentar a la videoconferència per tothom, ja que el proper dia hem de veure les opcions per modificar les dades d'una observació
2) Quan canvies el lloc a mà, tens que premer INTRO en el camp i farà la cerca del lloc en el mapa, aleshores existeix la coherència entre el text i la coordenada que marcaràs. Tens que tenir en compte que si ho fas així generaràs una ublicació corresponent a un lloc i per tant amb un grau d'imprecisió elevat que l'establirà en la categoria OCASIONAL de manera indefinida. És interessant que in cop canviat a mà i actualitzat el mapa, en el mapa acabis concretant (fent ZOOM) una ublicació prou detallada com per a què no la consideri imprecisa. També ho explicarem millor a la propera videoconf (per aquí és complicat explicar-ho bé).
3) L'cona rosa, està indicant que es tracta d'una planta introduïda (alòctona), si li fas click a sobre, et sortirà un text que explica el seu origen.
Espero haver-t'ho aclarit una mica millor. Gràcies per l'interès.

Publicado por siscucar cerca de 2 anos antes

Adicionar um Comentário

Iniciar Sessão ou Registar-se to add comments