507.Landschapssymposium


  • Landschapssymposium deel 6: Presentatie prof. dr. ir. Theo Spek
    Naar een integrale landschapsbenadering in het terreinbeheer: ervaringen en uitdagingen voor de toekomst door prof.dr.ir. Theo Spek (hoogleraar Landschapsgeschiedenis Rijksuniversiteit Groningen; scheidend lid

    Raad van Toezicht van Het Nationale Park De Hoge Veluwe)


  • Landschapssymposium deel 3: Presentatie Drs. Jan Bastiaens

  • Steenmeel Symposium Hoge Veluwe: Introductie Theo Spek en Peter Drenth

    Sinds 2015 vinden er onderzoeken in Het Nationale Park De Hoge Veluwe plaats naar de effecten van steenmeeltoediening als maatregel om de natuurkwaliteit structureel te herstellen, via herstel van de bodemmineralogie en bodemchemie. Om de kennis en ervaring van de afgelopen 5 jaar aan onderzoeken te delen, organiseerde Het Nationale Park De Hoge Veluwe op dinsdag 20 april 2021 een online symposium over steenmeeltoediening als herstelbeheer.

    Onderstaand treft u het volledige programma van het symposium met onder ieder onderwerp een link naar de opname.
    Introductie
    • Welkom namens Het Nationale Park De Hoge Veluwe
    Dagvoorzitter Theo Spek, Rijksuniversiteit Groningen

    • Woord van de Gelderse Gedeputeerde Peter Drenth, verantwoordelijk voor o.a. landbouw, natuur en landschap
    BEKIJK DE INTRODUCTIE

    • Steenmeeltoediening: waarom en wanneer is het nodig?
    Wim de Vries, Wageningen Environmental Research
    De jarenlange verhoogde stikstof en zwaveldepositie heeft geleid tot een afname in de biodiversiteit en tot een afname van de bosvitaliteit en tot bossterfte. Dit is naast vermesting het gevolg van bodemverzuring, waardoor de basenvoorraad afneemt en aluminium vrij komt. In deze inleidende presentatie wordt ingegaan op bovengenoemde effecten en de trends daarin als aanleiding voor steenmeeltoediening. Vervolgens wordt kort ingegaan op criteria gegeven wanneer steenmeel gebruikt zou kunnen worden en wat de effecten en mogelijke risico’s zijn.
    BEKIJK DEZE PRESENTATIE

    Langer lopend onderzoek
    INTRODUCTIEFILMPJE LANGER LOPEND ONDERZOEK
    • Verzuring en vermesting van de bodem. Is steenmeel de oplossing?
    Maaike Weijters, B-ware
    Verzuring en vermesting zijn belangrijke negatieve gevolgen van de jarenlange N (en S) depositie uit heden en verleden. Van steenmeel als herstelmaatregel wordt veel verwacht. Maar is dat terecht? Deze presentatie behandelt de belangrijkste resultaten op het gebied van bodemchemie van 6 jaar steenmeelonderzoek in het zandlandschap.
    BEKIJK DEZE PRESENTATIE

    • Effecten van steenmeeltoediening op insecten en andere ongewervelden: hoe werkt steenmeel via bodem en plant door op hogere trofische niveaus?
    Joost Vogels, Stichting Bargerveen
    De diversiteit van ongewervelden is in veel droge heidegebieden afgenomen. Eén van de hypothesen waarom dit gebeurt is dat de kwaliteit van het voedsel afneemt als gevolg van verzuring. Zien we dan bij steenmeeltoediening ook een herstel optreden van voedselkwaliteit? In deze presentatie worden de mechanismen achter verzuring en afname van insecten toegelicht en wordt op basis van de resultaten uit het steenmeelonderzoek een voorzichtig antwoord gegeven op deze vraag.
    BEKIJK DEZE PRESENTATIE

    Recent gestart onderzoek
    INTRODUCTIEFILMPJE RECENT GESTART ONDERZOEK
    • Steenmeel: bodemchemie, N, P, mycorrhiza’s, strooiselafbraak en doorwerkingseffecten op flora en fauna
    Henk Siepel, Radboud Universiteit
    Wat doet steenmeel in bodem en vegetatie met P beschikbaarheid, N mineralisatie, de balans tussen verschillende groepen van mycorrhiza’s, de afbraak van organische stof en uiteindelijk de planten en dieren in het eikenbos?
    BEKIJK DEZE PRESENTATIE

    • Steenmeel als herstelmaatregel in bossen: profiteren grote herbivoren meer dan bomen?
    Sylvana Harmsen, Wageningen Universiteit
    Steenmeel voegt als “slow-release” meststof uitgespoelde kationen toe die de plantengroei kunnen bevorderen, maar maakt planten waarschijnlijk ook aantrekkelijker voor herbivoren. Het is onduidelijk of de vraat meer toeneemt dan de groei en hoe het bos zich ontwikkelt. Deze presentatie geeft een overzicht van plannen voor onderzoek.
    BEKIJK DEZE PRESENTATIE

    Gebruik steenmeel
    • Steenmeeltoediening in de praktijk
    Leon van den Berg en Gerard Koopmans, Unie van Bosgroepen
    De ervaringen uit het veld in het toedienen van steenmeel.


  • Afgelopen najaar werd aan de faculteit der Letteren van de RUG Theo Spek benoemd tot bijzonder hoogleraar Landschapsgeschiedenis. Spek publiceerde in 2004 de monumentale studie 'Het Drentse Esdorpenlandschap, een historisch geografische studie', een ruim 1100 pagina's dikke bijbel waarin alle aspecten van de geschiedenis van het Drentse landschap aan de orde komen.
    Momenteel is Spek samen met specialisten op andere vakgebieden bezig een zogenaamde landschapsbiografie te construeren van het gebied van de Drentse Aa.
    Behalve door historisch geografen wordt aan het onderzoek meegewerkt door archeologen, biologen, naamkundigen en fysisch geografen.

    Belangrijk hoofddoel van dit project is om vakgebieden die veel aan elkaar hebben en van elkaar kunnen leren weer te verbinden.

    Een van de doelen van de studie is om de opgedane kennis voor iedereen toegankelijk te maken, bijvoorbeeld via Google Earth.


  • ADAMS APPEL 2007.22 Levenslange fascinatie voor dinosauriërs
    In de Hortus in Haren was tot eind januari 2008 een expositie te zien die was gewijd aan Chinese dinosauriers. Behalve een aantal replica's in de tuinen van de Hortus waren er ook skeletten en fossielen te zien, afkomstig van twee Chinese natuurhistorische musea. De nu 75-jarige emeritus hoogleraar

    paleontologie Bert Boekschoten vond als tienjarige jongen op de hei bij Hilversum al fossielen. Het was het begin van een levenslange fascinatie met de prehistorie. Adams Appel bezocht met Boekschoten de tentoonstelling in de Hortus en liet hem vertellen over de geschiedenis van de aarde en wat hem daarin nog altijd zo boeit.

  • ADAMS APPEL 2007.21 Sneeuw maken op Groenland
    Zoals de ringen in een omgehakte boomstam iets zeggen over de omstandigheden tijdens de achtereenvolgende zomers en winters, zo kunnen oude sneeuwlagen informatie geven over de klimaatsomstandigheden in achtereenvolgende tijdsperiodes.

    Op Groenland ligt een heel dik pak sneeuw, die zich daar gedurende eeuwen heeft opgestapeld. Als men deze lagen zou kunnen dateren, dan kan dit 'sneeuwarchief', met zijn klimaatgegevens, ontsloten worden.

    Afgelopen zomer trokken professor Harro Meijer en promovendus Gerko van der Wel van het Centrum voor Isotopen Onderzoek (CIO) van de RUG voor een klimaatonderzoek naar Groenland.

    Met een sneeuwmachine legden ze een vers laagje sneeuw over de sneeuw die er al lag. Die zelfgemaakte sneeuw was 'gemerkt' met 'zwaar' water en blijft voor de onderzoekers de komende jaren herkenbaar, ook al heeft het zich gemengd met de Groenlandse sneeuw. De klimaatonderzoekers hopen meer inzicht te krijgen in de manier waarop dat mengen in de loop der tijd gebeurt.

    En met die kennis kan vervolgens ook de klimaatgeschiedenis die is vastgelegd in oudere sneeuwlagen beter worden bestudeerd.

    In Adams Appel vertellen Meijer en Van der Wel over hun onderzoek en hoe ze op Groenland te werk zijn gegaan. En in het CIO laten ze zien wat Isotopenonderzoek precies is.

    Die vraag over de zuurstofvoorziening en bomen heb ik ook ooit al eens beantwoord, in het boekje: "Hoe zwaar is licht. Meer dan 100 dringende vragen aan de wetenschap." Redactie: Beatrice de Graaf en Alexander Rinnooy Kan Uitgeverij Balans.
    Citaat: "Als we alle bossen op aarde zouden kappen en verbranden zou dat natuurlijk een ecologische ramp van de eerste orde zijn, maar de zuurstof zou er niet van op raken: de concentratie zou slechts met zo'n 300 ppm teruglopen. "

  • There are so many! Is there any particular category or genre you’re looking for? And what streaming services do you have (if any)? Netflix has quite a few good BBC nature documentaries, Disney+ has Disneynature and National Geographic, and CuriosityStream has a lot of good French- and German-produced nature shows that I haven’t seen elsewhere. Just a few favorites:

  • Mucky Secrets (full) - The Marine Creatures of the Lembeh Strait
    "Mucky Secrets" is a documentary about the marine life of the Lembeh Strait at the heart of the Coral Triangle off north Sulawesi in Indonesia.

    The Lembeh Strait is a popular scuba diving destination, famed for its excellent "muck diving". A huge diversity of exotic marine creatures can be found on the mucky seabed, including everything from tropical fish to benthic sharks to nudibranchs. Critters compete for survival with an armoury including camouflage, mimicry, toxicity, and dazzling coloration.

    "Mucky Secrets" is an excellent resource for scuba divers, aquarists, and marine biology students. The documentary features underwater macro footage from many of Lembeh's famous dive sites including Critter Hunt, Police Pier, Tanjung Kusu-Kusu, Nudi Falls, Aer Perang, Jahir, Makawide, Nudi Retreat, Retak Larry, TK (Teluk Kembahu), Hairball and Aw Shucks.

    There are subtitles/CC tracks for the narration and for the scientific and common names of the marine species, and dive site names.

    https://www.ardmediathek.de/ 1
    https://www.inaturalist.org/posts/47646-130-wildes-deutschland-die-rhon 1


  • The most fascinating documentaries on plants in French, featuring their evolution and there strategies:
    L’Aventure des Plantes (1982)
    https://www.youtube.com/playlist?list=PL85QFEnf3cy-7wkL1JvYQjZr7oCcBUIOb 1

  • https://www.slideshare.net/SOVON/presentations

  • https://www.slideshare.net/SOVON/presentations

  • Voor de 21ste editie van de Brakona Contactdag konden we helaas niet in levende lijve samenkomen in het Provinciehuis in Leuven. Omdat er in 2020 in Vlaams-Brabant toch wel het een en het ander gebeurde op vlak van natuurstudie, organiseren de Provincie Vlaams-Brabant en Natuurpunt Studie een online alternatief.
    Op zaterdagvoormiddag 6 februari stond dit op het programma:
    00:01 - Inleiding door dagvoorzitter Frederik Vanlerberghe, Provincie Vlaams-Brabant
    04:55 - Het Vinne, op naar een viersterrenrestaurant voor de Roerdomp (Frederik Vanlerberghe, Provincie Vlaams-Brabant)
    37:47 - Het Meetnetten-project 2.0 (Sam Van de Poel, Natuurpunt Studie)
    48:22 - Over prachtige Bosoprollers en andere Landpissebedden in Vlaams-Brabant (Pallieter De Smedt, Spinicornis)
    1:06:45 - Habitatgebruik van Bever op de Dijle op basis van zenderonderzoek (Frank Huysentruyt, INBO)
    1:31:29 - PTT wintertellingen van vogels in Vlaams-Brabant (Marc Herremans, Natuurpunt Studie)
    1:53:12 - Het nachtvlinderjaar 2020 gezien vanuit mijn tuin (Paul Nuyts)
    2:13:45 - Plan kiekendief: eerste realisaties (Hanne Vandewaerde, Regionaal Landschap Zuid Hageland)
    2:43:30 - Monitoring van het ecoduct Groenendaal en de tunnel Flossendelle over en onder de R0 in het Zoniënwoud (Simon Feys en Jorg Lambrechts, Natuurpunt Studie)
    3:06:58 - Afsluitend woord (Bart Nevens, Gedeputeerde voor milieu, Provincie Vlaams-Brabant)

  • Symposium Aardkundig erfgoed

    Aardkundig erfgoed (ook wel aardkundige waarden genoemd) omvat markante geologische, geomorfologische of bodemkundige verschijnselen die het verhaal van de vorming van ons land vertellen. Hoewel aardkundig erfgoed lang niet altijd bij iedereen bekend is, vormen aardkundige fenomenen de onderlegger van het Nederlandse cultuurlandschap. Ze dragen bij aan het unieke karakter en aan de identiteit van gebieden, maar zijn ook van belang voor de natuur en biodiversiteit. Een goede omgang met dit erfgoed is nodig om water en bodem weer sturend te maken bij gebiedsinrichting en beleidsopgaven.
    https://www.cultureelerfgoed.nl/actueel/agenda/2023/11/23/symposium-aardkundig-erfgoed
    Op dit symposium brengen we onderzoekers, (beleids-)adviseurs, ontwerpers en beheerders samen om inspirerende praktijkvoorbeelden te delen over hoe (kennis over) geomorfologie/bodem/ondergrond gebruikt wordt voor waterbeheer, natuurbeheer en gebiedsontwikkeling. Daarnaast kijken we hoe het bredere publiek betrokken kan worden bij (het verhaal achter de) aardkunde in relatie tot archeologie, cultuurhistorie en biodiversiteit.

    De bijeenkomst is een samenwerking tussen RCE, TNO Geologische Dienst Nederland en WENR (Wageningen University en Research).

    Hierbij bevestigen wij uw aanmelding voor Symposium Aardkundig erfgoed - 23 november 2023.
    Bewaar deze e-mail goed.

    Terugkijken
    Het programma wordt opgenomen. Mocht u er toch niet live bij kunnen zijn, kunt u met dezelfde link het webinar ook terugkijken.

    Op onze website vindt u het volledige programma.
    https://www.cultureelerfgoed.nl/actueel/agenda/2023/11/23/symposium-aardkundig-erfgoed

    Aardkundig Erfgoed

    Tijd Onderdeel
    9.30 Inloop aan het Smallepad 5, Amersfoort
    9.40 Digitale inloop
    9.45 Welkom en inleiding door Henk Baas en Harm Jan Pierik, dagvoorzitters, afdeling Landschap, RCE
    10.00

    Nieuwe kennisproducten aardkundig erfgoed: inspiratie voor beheer en inpassing

    Harm Jan Pierik, RCE

    10.25

    Waarom Landschap Overijssel aardkunde en landschap in elkaar schuift

    Martijn Horst, Landschap Overijssel

    11.00 Pauze
    11.30

    Geomorfologisch herkarteren van Aardkundig Waardevolle Gebieden

    Tom Harkema, WENR

    12.00

    Aardkundige waarden in Aspiring UNESCO Global Geopark Schelde Delta: Fundamenteel en verbindend

    Patrick Kiden, TNO-Geologische Dienst Nederland

    12.30 Lunch
    13.30

    Aardkundige waarden in Drenthe: van beleid naar praktijk

    Anja Verbers, Landschapsbeheer Drenthe

    14.00

    Nieuws van de Peelrandbreuk(zone): van belemmeringen naar kansen

    Rimbaud Lapperre: VU/Landslide adviesbureau

    14.30 Pauze
    15.00

    Landschap voor de toekomst. Voorbeelden van een interdisciplinaire benadering tussen aarde, natuur en mens als vertrekpunt voor ruimtelijke opgaven

    Harm Smeenge, De Bosgroepen/Van Hall Larenstein

    15.30

    De bocht afgesneden: Hoe grip op het verloop van de Maas houvast geeft voor een duurzaam ontwerp voor rivierverruiming

    Reinier Ellenkamp, RAAP

    16.00 Afronding, vervolg
    16.15 Afsluiting
    Voor de aanwezigen wordt er na afloop een drankje geschonken

  • https://www.slideshare.net/SOVON/presentations
  • LandschapsBioGrafie De Wadden LandschapsBioGeografie
    https://ebooks.ub.rug.nl/34/
    De landschapsbiografie als bouwsteen voor de Nationale Parken van Wereldklasse.
    Sinds 2015 werken overheden en maatschappelijke partijen samen aan de vernieuwing en versterking van de Nationale Parken. Doel daarvan is om de bestaande 20 parken robuuster te maken en meer allure te geven. Naast de versterking van de ecologische en landschappelijke waarden, spelen ook ver-groting van de beleefbaarheid en betrokkenheid van ondernemers en bewoners een rol, alsmede de versterking van de regionale economie. Samen moeten de Nationale Parken het visitekaartje worden van wat Nederland internationaal aan topnatuur te bieden heeft. De afgelopen jaren is er hard gewerkt. Veel Nationale Parken hebben hun ambities vergroot, zijn nieuwe allianties aangegaan en hebben nieuwe plannen gesmeed. In 2016 dongen veel gebieden mee naar de titel ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’. Hieruit kwamen vier winnaars: het Nederlandse Waddengebied, de Veluwe, Nationaal Park Hollandse Duinen en NLDelta / Biesbosch-Haringvliet. Deze vier gebieden kregen geld en ondersteuning om de plannen voor hun gebied verder uit te werken. Eén van die ondersteunende producten is deze land-schapsbiografie, waarin het verhaal van het gebied wordt verteld.

    Item Type: Book
    Uncontrolled Keywords: Nederland, Wadden, Landschapsbiografie, Nationaal Park
    Series Name: 0
    Language: Dutch
    Publisher: University of Groningen
    Place of Publication: Amersfoort
    Status: Published
    Uncontrolled Keywords: Nederland, Wadden, Landschapsbiografie, Nationaal Park
    Date Deposited: 02 Jun 2020 10:42
    Last Modified: 02 Jun 2020 10:42
    URI: https://ebooks.ub.rug.nl/id/eprint/34
    https://ebooks.ub.rug.nl/34/1/SchroorM-Wadden2018.pdf
    https://ebooks.ub.rug.nl/34/
    https://www.vangorcum.nl/media/2/inkijk_lbw_15sept21_1049_comp(1).pdf

  • VOORBEELD
    https://www.vangorcum.nl/product/100-64_Landschapsbiografie-van-de-Drentsche-Aa
    INKIJKEXEMPLAAR
    https://www.vangorcum.nl/media/2/inkijk_lbw_15sept21_1049_comp(1).pdf
    VEENKOLONIALE BOSSEN
    https://edepot.wur.nl/580205

  • Posted on 13 de novembro de 2023, 01:25 PM by ahospers ahospers

    Comentários

    Nenhum comentário ainda.

    Adicionar um Comentário

    Iniciar Sessão ou Registar-se to add comments