37. Transplantatie Krabbescheer door Noorderzijlvest bij DeHeld Gravenburg

Nalv Protest van IVN Groningen
GESCHREVEN DOOR
Jan Been Jan Been
Verslaggever

Waterschap Noorderzijlvest is dinsdag aan de Natalie Barneykade in Stad begonnen met het terugbrengen van krabbenscheer. De waterplant is belangrijk voor de zeldzame libel de groene glazenmaker, die een jaar geleden plotseling verdween uit de sloot. Deze Groene Glazenmaker deed nog mee aan de verkiezing Soort van de Provincie Groningen.

Natuureducatie-organisatie IVN Groningen-Haren diende een klacht in, die leidde tot de hersteloperatie van dinsdag.

In de sloot gestort
De transplantatie gebeurt met een maaiboot die grote plakken krabbenscheer uit een sloot tussen de Jakob Israël de Haanstraat en de Jacob Schorerstraat uit het water vist en naar een aanhanger brengt. De waterplant wordt vervolgens enkele honderden meters verderop in de sloot bij de Natalie Barneykade gestort. Het waterschap gaat ervan uit dat-ie vanaf volgend voorjaar weer aangroeit.

Harold van Oosten van Noorderzijlvest: 'We hebben onderzocht waarom de plant een jaar geleden zomaar verdwenen was. We hebben geen verklaring kunnen vinden. Het is gebeurd tijdens opschoningswerkzaamheden. Wij hebben daar geen opdracht voor gegeven. Wie dat wel heeft gedaan, hebben we niet meer kunnen achterhalen.'

Krabbenscheer mag niet zomaar verwijderd worden
Toch voelt Noorderzijlvest zich verantwoordelijk voor het herstel. Het is haar eigen sloot en het schap werkt met de landelijke Gedragscode Flora en Fauna waarin staat dat de krabbenscheer niet zomaar mag worden verwijderd.

'Als je het weghaalt dan moet je de helft laten staan. Gelukkig komt de krabbenscheer hier in De Held veel voor. We halen de helft weg uit deze sloot en transplanteren dat naar de plek waar het verdwenen is.'

De krabbenscheer (linksonder) is teruggestort in de sloot aan de Natalie Barneykade (Foto: Jan Been/RTV Noord)
Berber de Jong, ecoloog bij Noorderzijlvest: 'De krabbenscheer is een inheemse plant. Hoe het kan dat hij in de sloten in De Held zo goed gedijt weten we niet. Het is geen beschermde plant, maar omdat hij van groot belang is voor de groene glazenmaker zijn we er heel voorzichtig mee.'

Het belang van krabbenscheer
De groene glazenmaker is afhankelijk van de krabbenscheer. De libelle legt zijn eitjes aan de onderkant van het blad van de waterplant en doet dat alleen bij deze soort. De Jong: 'Noorderzijlvest vindt biodiversiteit belangrijk en daarom is het van belang om de krabbenscheer omwille van de glazenmaker zoveel mogelijk te beschermen. Vandaar dat we deze 'transplantatie' zijn begonnen.'

Transplantatie Krabbescheer door Noorderzijlvest bij DeHeld Gravenburg(37)
Zie ook Berend Botje
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/764524/Noorderzijlvest-transplanteert-krabbenscheer-in-stadswijk-De-Held
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/202994/Slepende-rechtszaak-over-zeldzame-libelle-na-tien-jaar-ten-einde

https://www.hydrofielduiken.nl/wordpress/krabbescheer/

Ook al is een verlandend water of laagveen voor veel planten en dieren een heel interessant leefgebied, in de stad maakt hem dat niet populair onder waterbeheerders, die er hun handen vol aan kunnen hebben sloten en vaarten open te houden. Vroeger gooiden boeren ze wel als meststof op het land. Tegenwoordig gebeurt dat niet meer en in de stad kan dat zeker op de straat niet zodat daar steeds afgevoerd moeten worden. In verband met de grote ecologische waarde van krabbescheer, zowel als zuurstofplant (in het bijzonder in de winter omdat hij dan nog deels groen is) als om het vele leven dat zich er om heen vestigt, moet dat altijd gefaseerd gebeuren. Maar in de praktijk wordt dat ook nog wel eens ‘vergeten’, wat al dikwijls aanleiding gegeven heeft tot hoog op gelopen discussies en rechtszaken aangespannen door natuurbeschermers die de plant, als gastheer voor de groene glazenmaker, op haar grote waarde weten te schatten.

Krabbescheren zijn op veel plaatsen in Groningen te zien, ik noem er slechts enkele als voorbeeld: bij Drielanden, de Held en omgeving van het Reitdiep (op die drie plekken is ook de groene glazenmaker er in waargenomen), nabij Kardinge (Lewenborg / Noorddijk), het Winterpad (naast de Hoornse Plas), de Petrus Campersingel, Damsterdiep enzovoort. Ondanks dat hij (nog) vrij algemeen is is de plant in Nederland toch sterk achteruit gegaan en geldt hij als een gevoelige soort. Voldoende reden om hem op de Rode lijst te plaatsen.

Let er maar eens op. Wie weet, heel misschien kom je er ook de groene glazenmaker wel eens tegen. Maar misschien blijft dat wel bij een droom. Een natte droom.

https://www.hydrofielduiken.nl/wordpress/krabbescheer/

Posted on 24 de novembro de 2020, 09:35 PM by ahospers ahospers

Comentários

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00219266.2020.1739114?scroll=top&needAccess=true&journalCode=rjbe20 We evaluated an emerging smartphone application, iNaturalist, to increase taxonomic identification and engage first-year undergraduate biology majors in outdoor laboratories of aquatic ecosystems (stream and lake ecology) and terrestrial ecosystems (tree and leaf litter ecology). Labs involved identifying organisms using both standard field guides and keys, and comparing taxonomic identifications using the iNaturalist smartphone application derived from student images of organisms. Students were given post-laboratory surveys which assessed their preference for this increasingly popular smartphone application, whether they were more likely to use the application in the future and rate its ability and ease of use to properly identify organisms compared to traditional keys/field guides. This iNaturalist application worked most consistently for students with terrestrial organisms, when images were of sufficient quality. However, when only medium-high to high-quality photos were used, iNaturalist identifications ranged from 92.3% to 97.3% proper biological taxonomic classifications to standard organismal levels for an introductory biology course. Overall, iNaturalist provided greater taxonomic resolution with proper scientific and common names and additional natural history information for many organisms, piquing student interest. Incorporating this smartphone technology may increase identification of local biodiversity and student engagement in the biological sciences.

KEYWORDS: iNaturalist, smartphone application, species identification, science learning, taxonomy

Publicado por ahospers mais de 3 anos antes

Adicionar um Comentário

Iniciar Sessão ou Registar-se to add comments