156-Natuurlezing (online): Deltaplan Biodiversiteitsherstel 06apr2021

https://www.ivn.nl/afdeling/amersfoort/activiteiten/natuurlezing-online-deltaplan-biodiversiteitsherstel

Waar zijn de insecten gebleven? Wie hoort er nog een grutto ……. Landschapspijn!
De huidige strategie om het verlies aan biodiversiteit, wereldwijd en in Nederland, te stoppen heeft gefaald en de gevolgen ervan worden steeds duidelijker. Biodiversiteitsherstel vergt een drastische verandering van ons totale grondgebruik en is alleen al hiermee nauw verbonden met andere uitdagingen op ruimtelijk gebied. Wat te denken van de noodzakelijke transitie van de landbouw, de energietransitie, de klimaatmitigatie en -adaptatie, woningbouw en wateropslag. Alles vraagt om ruimte en dat op een beperkt grondoppervlak met heel veel mensen en nog veel meer dieren. Het schreeuwt om een integrale en langetermijn aanpak. Maar hoe krijg je dat voor elkaar in een tijd van polarisatie, boerenopstand en sociale en politieke spanningen? Alleen samen. Niet makkelijk maar wel noodzakelijk!

Op 6 april gaat Louise Vet, voorzitter van Deltaplan Biodiversiteitsherstel, tijdens de online WNA-lezing dieper in op het begrip biodiversiteit in relatie tot het functioneren van ecosystemen: wat is biodiversiteit en waarom is het zo belangrijk? Ze legt de ambitie uit van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel waarbij onderzoekers, boerenorganisaties, voedselketenpartners, natuur- en milieuorganisaties, overheden en burgers de krachten bundelen om het verlies aan biodiversiteit in Nederland om te zetten naar herstel. Wat zijn de succesfactoren om dit voor elkaar te krijgen? Aan welke knoppen moeten we draaien?
Vet doet tenslotte nog allerlei suggesties hoe wij, toehoorders, zelf kunnen meedoen aan het herstel van biodiversiteit; alle bee(s)tjes helpen! Herstel van biodiversiteit is namelijk niet alleen belangrijk voor een rijkere natuur, maar vormt de basis voor een gezonde leefomgeving, duurzame voedselproductie en een brede welvaart. Wie wil daar niet een steentje aan bijdragen?

Louise E.M. Vet is voormalig directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en emeritus-hoogleraar evolutionaire ecologie aan Wageningen University. Haar onderzoek richtte zich op de ecologie en evolutie van plant-insect-relaties, mede gericht op de vormgeving van duurzame landbouw-agro-ecosystemen die gebaseerd zijn op de preventie van ziekten en plagen.
Vet staat bekend als fervent voorstander van integrale duurzaamheidsprincipes gebaseerd op de natuur (dus energie, circulair én biodiversiteit), die zij ook zelf in praktijk bracht bij haar grote betrokkenheid bij het ontwerp van het nieuwe NIOO-gebouw in Wageningen, dat het meest duurzame laboratorium- en kantorencomplex in Nederland werd.
Naast haar vele nevenfuncties is zij momenteel de onafhankelijke voorzitter van het brede maatschappelijke consortium Deltaplan Biodiversiteitsherstel (zie Samenvoorbiodiversiteit.nl).

De lezing is opgebouwd uit 4 blokken van 10 à 15 minuten. Bij deze lezing, via Zoom, kom je zelf niet in beeld en kun je ook niet meepraten, maar tijdens de blokken kun je via de chatbox wel vragen stellen. Na elk blok beantwoordt Louise Vet (in ongeveer 5 minuten) de vragen van de chat.

WNA-lezingen worden georganiseerd door Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort, een samenwerkingsverband van KNNV, IVN, Vogelwacht Utrecht en Gemeente Amersfoort.

Foto: Louise Vet, rasechte optimist (Maartje Geels)

Literatuur

  1. https://www.samenvoorbiodiversiteit.nl/updates/2021/03-maart/raamwerk-aanvalsplan-landschapselementen-deltaplan-biodiversiteitsherstel.pdf
  2. http://www.maakgrijs.groen
  3. https://www.ivn.nl/afdeling/amersfoort/activiteiten/natuurlezing-online-deltaplan-biodiversiteitsherstel
  4. https://www.p-plus.nl/nl/nieuws/Straatboer
  5. https://www.ivn.nl/afdeling/amersfoort/activiteiten/natuurlezing-online-deltaplan-biodiversiteitsherstel
  6. https://www.ivn.nl/afdeling/amersfoort/activiteiten/natuurlezing-online-deltaplan-biodiversiteitsherstel



    ExperT Meeting Wolven Friesland


  7. 15.00 uur: Opening door Bram de Groot

  8. 15.05 uur: Glenn Lelieveld, Zoogdiervereniging, Wolven in Nederland

  9. 15.30 uur: Martin Drenthen, Natuurfilosoof Radboud Universiteit

  10. 15.55 uur: Gijsbert Six, Schapenhouder in Drenthe, Platform kleinschalige schapen- en geitenhouders, lid van de Gebiedscommissie Gelderland en Drenthe

  11. 16.15 uur: Désiré Karelse, BIJ12 – Adviseur Faunazaken, Secretaris Maatschappelijke Adviesraad Faunaschade, Coördinator Wolf
    Open/Sluit

  12. 16.35 uur: Saskia Duives, LTO - voorzitter Vakgroep Schapenhouderijen
    Open/Sluit

  13. 17.00 uur: Sluiting https://fryslan.notubiz.nl/vergadering/833231/Expertmeeting%20Wolf%20%2024-03-2021


  14. NPO SpeelLijst Natuurdocumentaires,|NPO SpeelLijst Documentaires,|


  15. Documentaires,|NPO Radio Doc s,| Platform for Future of our Planet


  16. NPO Radio Doc s,|IDFA,|


  17. IDFA,|NPO Collectie Documentaires, Streaming App WaterBear

  18. Entdeckung der Welt Natur und Tiere An den Quellen des Wassers Floridas Flusslandschaftbis 07/04/2021

    Entdeckung der Welt Natur und Tiere An den Quellen des Wassers Floridas Flusslandschaftbis 07/04/2021
    Die Dokureihe führt auf die Philippinen, nach Florida und nach Namibia zu einer Erkundungsreise in die faszinierende Welt des Wassers. Diesmal geht es nach Florida, wo Seekühe, Alligatoren und unzählige Zugvögel ein riesiges Gebiet bevölkern, das von einem einzigartigen, unterirdischen Wassersystem geprägt wird.

    In Florida gibt es 7.800 Süßwasserseen, 1.700 Flüsse und über tausend Wasserquellen – keine andere Region der Welt weist eine solche Dichte an natürlichen Quellen auf. Hier sprudeln täglich 30 Milliarden Liter Wasser aus dem Boden, dessen viele Blautöne sich von weißen Kalksteinfelsen und dem Grün der üppigen Vegetation abheben. Die Wasserläufe bieten ideale Lebensbedingungen für zahlreiche Tierarten, unter anderem für die landestypischen Seekühe, die Manatis. Jedes Jahr überwintern Hunderte dieser friedlichen Pflanzenfresser in den Gewässern Floridas, um sich zu paaren und ihre Jungtiere aufzuziehen. Floridas Seen und Flüsse sind der sichtbare Teil des weltgrößten Wasserquellensystems. Die Erkundung dieses unterirdischen Labyrinths bietet faszinierende Einsichten in die komplexe Funktionsweise der Natur. Zahlreiche Wissenschaftler und Höhlenforscher kommen jährlich nach Florida, um die teils schwer zugänglichen Quellgebiete zu untersuchen, die sich ständig verändern und die durch Umweltverschmutzung zunehmend bedroht sind.



  19. Join us for a conservation with Sir David Attenborough. He will be talking with Liz Bonnin about his hope for our planet. After their discussion, Sir David will be answering some of your questions about conservation. Please note, registration for submitting questions has now closed.
    - Liz Bonnin in conversation with Sir David Attenborough.

    - Liz Bonnin in conversation with Sir David Attenborough.
    On a serious note, thank you both so much for delivering this event for thousands of us supporters. My then 9 Year old met Liz in Belfast at her NI Science Festival event and have both changed out practices about single-use plastic ever since. On Good Deeds day we'll be out doing more clean up operations for the environment. Keep er lit guys, amazing work as always! Ps come back to Belfast soon, we miss you!


  20. Voorbij de landschapspijn - Hoeveel hebben wij over voor het Nederlandse landschap?

    Voorbij de landschapspijn - Hoeveel hebben wij over voor het Nederlandse landschap? from De Balie on Vimeo.
    Is het Nederlandse platteland enkel een financieel wingewest of Nederlands cultuurhistorisch erfgoed dat we kost wat kost moeten beschermen? Het gaat al jaren slecht met de rijkdom van het Nederlandse landschap. De biodiversiteit van Nederland staat inmiddels op een van de laagste niveaus van Europa. Het platteland van Nederland is drastisch veranderd door verstedelijking, infrastructuur en steeds intensievere landbouw. Zodanig dat veel Nederlanders, de Friezen voorop, zich niet langer verbonden voelen met de natuurlijke omgeving waarin ze wonen. Hoeveel hebben wij over voor het Nederlandse landschap? Heeft het weidelandschap van Nederland niet net zoveel cultuurhistorische waarde als de grachtengordel van Amsterdam? En hoe kunnen we voorbij de “landschapspijn” komen die veel plattelandsbewoners ervaren?

    Bioloog Theunis Piersma en geluidskunstenaar Sytze Pruiksma openen de avond met een theatrale lezing over de afnemende biodiversiteit van het Nederlandse landschap aan de hand van het verhaal van de grutto. Hun recente voorstelling Tracks was dé grote theaterhit van Oerol 2017 en is lovend ontvangen.

    Vervolgens gaan we in gesprek over de status en invulling van het Nederlandse landschap met o.a. Jantien de Boer (journalist en auteur van het boek Landschapspijn (2017) waarover de gemoederen in het Noorden van Nederland hoog opliepen), Tjeerd de Groot (politicus en voormalig directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie), Klaas Sietse Spoelstra (aanjager van het burgerinitiatief Kening fan’e Greide) en Gea Bakker (sectormanager Food & Agri Rabobank). Kan een natuurlijke gezond leefomgeving samengaan met winstgevende landbouw? Wat is er nodig vanuit de politiek, de landbouwsector en de Nederlandse burger voor een herwaardering van het Nederlandse landschap? Of moeten we concluderen dat we moeten gaan wennen aan een Nederland zonder rijk weidelandschap?

    Voorbij de landschapspijn - Hoeveel hebben wij over voor het Nederlandse landschap?
    https://www.ifv.nl/kennisplein/Paginas/Webinars-Energietransitie.aspx



  21. Op zondag 23 februari 2020 sprak Prof. dr. Louise Vet, oud-directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en hoogleraar Evolutionaire Ecologie aan de Wageningen Universiteit over moeder natuur als economische mentor in Teylers Museum.
    Winterlezing door Prof. dr. Louise Vet - Moeder natuur als economische mentor

    Winterlezing door Prof. dr. Louise Vet - Moeder natuur als economische mentor
    Moeder natuur als economische mentor
    Ecologie gaat over het huishouden - dus de economie - van de natuur. Dit oude familiebedrijf, waarin wij slechts de jongste bedienden zijn, heeft met haar 3,8 miljard jaar aan onderzoek en ontwikkeling aardig wat kennis en innovaties opgeleverd. De natuur heeft bijvoorbeeld een economie die gebaseerd is op samenhang en wisselwerking tussen sectoren: zij verbindt in plaats van verkokert. In de natuur bestaat geen afval of verspilling. De natuur heeft geen energietekort. De natuur genereert en gebruikt diversiteit in plaats van monopolie. Hoe ze dat doet en waarom dat zo succesvol is, is geen geheim maar ecologisch inzicht. Theorieën als de Circular Economy, de Blue Economy en de Donuteconomie winnen aan populariteit en beginnen al gehoor te krijgen binnen de politiek. Eén kenmerk verenigt ze. Ecologisering, oftewel het leren van natuurlijke processen voor de ontwikkeling van bepaalde technologieën, industrieën of zelfs hele economieën. De natuur als inspirator, raadgever en referentiepunt voor onze nieuwe duurzame economie. Een uitdaging voor wetenschap, bedrijfsleven, overheid en eigenlijk iedereen. En een vereiste als we deze planeet leefbaar willen houden voor alle organismen, inclusief de meest invasieve soort ooit, genaamd Homo sapiens.

    Louise Vet
    Louise Vet verwierf internationale bekendheid met haar onderzoek aan multitrofe interacties, kennis die van belang is voor de verduurzaming van agro-ecosystemen. Ze is lid van de KNAW en ontving verschillende internationale prijzen zoals de Engelse Rank Prize for Nutrition. In december 2017 ontving zij de hoogste eer van de British Ecological Society. Dit 'Honorary Membership' erkent uitzonderlijke bijdragen op internationaal niveau aan het vergaren, communiceren en uitdragen van ecologische kennis en oplossingen. In 2018 werd zij gekozen tot de Nummer 1 van de Duurzame 100 van Trouw.

    Directeuren van Teylers Stichting organiseren jaarlijks drie winterlezingen, die worden gehouden door Leden van Teylers Genootschappen in de historische gehoorzaal van Teylers Museum.



  22. Louise Vet Panorama, Biodiversiteit in ons voedsellandschap.
    Leeuwarden-Fryslân 2028
    Biodiversiteit in ons voedsellandschap, met prof louise vet (directeur nioo en voorzitter nationaal deltaplan biodiversiteitsherstel ) en prof theunis piersma (trekvogelecoloog bij de rug) lees meer over panorama nederland. Rondom de tentoonstelling van panorama nederland in leeuwarden organiseren we een verdiepend kennis en dialoogprogramma. we kijken binnen het panorama nederland perspectief naar de toekomst van ons voedsellandschap. immers dat is waar een groot deel van het friese landschap zijn functie aan ontleen

    Louise Vet Panorama, Biodiversiteit in ons voedsellandschap.
    Leeuwarden-Fryslân 2028

  23. NPO SpeelLijst Natuurdocumentaires,| Watch hundreds of award-winning documentaries, anywhere, for free,|
    NPO SpeelLijst Documentaires,|
    Documentaires,|
    NPO Radio Doc s,|
    NPO Radio Doc s,|
    IDFA,|
    IDFA,|
    NPO Collectie Documentaires
    156-Natuurlezing (online): Deltaplan Biodiversiteitsherstel 06apr2021

    Posted on 07 de abril de 2021, 05:34 PM by ahospers ahospers

    Comentários

    Nenhum comentário ainda.

    Adicionar um Comentário

    Iniciar Sessão ou Registar-se to add comments