19. Gezelschap voor Het Eelderbaan: Nieuw natuurgebied De Suikerzijde

Wat is de stand van zaken rond het toekomstige stadsdeel De Suikerzijde? Op dit moment worden alle procedures doorlopen die nodig zijn voor de start van de bouw in deelgebied noord. Het gaat om het voorontwerp bestemmingsplan, de voorontwerp structuurvisie en het milieueffectrapport. De Suikerzijde komt op het suikerfabriekterrein.

Onderdeel van de procedures is ecologisch onderzoek. Daaruit bleek dat voor de geoorde fuut, de meervleermuis en de watervleermuis gebieden nodig zijn, die het verlies van broed- en foerageergebied compenseren. Daarom worden de vloeivelden in het zuidwestelijke deel van dit gebied omgevormd tot een rijk natuurgebied. Er komen onder andere nieuwe bomen en houtopstanden, dat zijn groepjes bomen en/of struiken.

De voorbereidende werkzaamheden zijn begonnen. Het is de bedoeling om de werkzaamheden begin februari af te ronden, vóórdat het broedseizoen begint. Dat is nodig om begin 2023 te kunnen starten met de bouw van de eerste woningen. Het college van B&W stelt de bovengenoemde documenten naar verwachting half november vast en geeft ze vrij voor inspraak http://boekholtnieuwbouwspecialist.nl.nbonline.nl/blog/de-suikerzijde-groningen/267


67. Stads Warmtepomp Enzavu zonder buitenunit, Afvoer is 5Graden kouder Monobloc

Op zoek naar een WarmtePompBoiler en evt als bijverwarming voor de L/Lucht Warmtepomp de oude CV radiatoren weer een beetje verwarmen. Monobloc Enzavu menig woning helpen het gasgebruik flink terug te schroeven. Opvallendste kenmerk: hij heeft geen buitenunit en bezorgt de buren dus geen overlast. Monobloc systemen zijn stiller.

  1. Stads Warmtepomp Zonder BuitenUnit van
  2. EnZaVu Stads Warmtepomp Zonder BuitenUnit
  3. Monobloc warmtepomp HP-M 25 enkel Binnendeel
  4. ConsumentenBond Hybride WarmtePomp test roept Vragen Op
  5. ConsumentenBond Hybride WarmtePomp test Geen Winnaar test roept Vragen Op
  6. Tweakers Warmtepomp Zonder BuitenUnit
  7. Enzavu Geen Buiten-unit Wel WarmWater
  8. HP-M 25 Itho Daalderop is een hybride lucht/water warmtepomp binnendeel only
  9. Ventiline/Inventum Ecolution warmtepomp
  10. DucoBox Eco Ventilatie Warmtepomp SWW Sanitair Warm Water(COP 5,3)
  11. ConsumentenBond AD.nl Hybride WarmtePomp test Geen Winnaar
  12. ConsumentenBond AD.nl Hybride WarmtePomp test Geen Winnaar
    van 4450 euro (Remeha Ace, 4 kW split) tot 7575 euro (Bosch Compress, 5 kW monoblock). De duurste warmtepomp in de test, de 5kW-monoblock van Bosch, is volgens de Consumentenbond ook de stilste, en er kan bovendien de meeste energie mee worden bespaard. Een stopcontact van 16A*220V trekt 3.5kwh maar kan dit wel continu trekken.

stadswarmtepomp van Enzavu menig woning helpen het gasgebruik flink terug te schroeven. Opvallendste kenmerk: hij heeft geen buitenunit en bezorgt de buren dus geen overlast.

Berekening WarmtePomp Vermogen bij 3m3 gas/dag, 800m3/jaar

.
Bepalend is het hudiige gasverbruik, aantal bewoners, de watertemperatuur en het soort afgiftesysteem. Hier volgt het commentaar van Van der Ree.

Heb je laag vermogen nodig dan neem je een lucht lucht warmptepomp. Een winter telt tegenwoordig 30 dagen en geen 60 dagen en in 2020 was er geen enkele vorstdag.
Neem het gasverbruik (2-3m3/per dag) van een (erg) koude dag waarbij weinig gedouched wordt, deel dat door 24 (uren in een dag) en vermenigvuldig dat met 9(draaiuren). Dat is het vermogen wat je nodig hebt.
Nu we weten hoeveel het totaal aan bewoonbare oppervlakte onze woning is, kunnen we verder het vermogen van onze warmtepomp berekenen. We doen dit door het bekomen totaal te vermenigvuldigen met een waarde per M² uitgedrukt in Watt (W). Deze waarde is verschillend per bouwjaar van de woning omdat in de loop der jaren de isolatiewaarde is toegenomen.

  1. Voor woningen gebouwd voor 2000 neem je de factor/waarde 80 Watt (Oppervlakte 100m2)
  2. Voor woningen gebouwd tussen 2000 en 2010 neem je de factor/waarde 60 Watt (vermogen 6kwh)
  3. Voor woningen gebouwd tussen 2010 en 2017 neem je de factor/waarde 50 Watt (Oppervlakte 100m2)
  4. Voor woningen gebouwd na 2017 neem je de factor/waarde 40 Watt (vermogen 4kwh)

Zo merk je dat de warmtepomp voor een oude woning twee maal zoveel vermogen zal nodig hebben dan een nieuwbouwwoning.

Als we even teruggrijpen naar onze grote woning en ons klein appartementje krijg je volgende benodigde vermogens:

  1. Grote woning van 200 M² met bouwjaar 1995: 200x80 = 16.000 Watt of 16kW
  2. Grote woning van 200 M² met bouwjaar 2018: 200x40 = 8.000 Watt of 8kW
  3. Appartement/rijwoning van 75 M² met bouwjaar 1995: 75x80 = 6.000 Watt of 6kW
  4. Appartement/rijwoning van 75 M² met bouwjaar 2018: 75x40 = 3.000 Watt of 3kW
    Opgelet: het berekende vermogen is ook afhankelijk van hoe warm je steeds wenst te hebben. Als de woning steeds wenst te verwarmen tot 24° celcius heb je meer vermogen nodig dan als je tevreden bent met een 20-tal graden celcius.

Keuzeboom Beslisboom WarmteNet WarmteStad WarmtePomp Routekaart

Keuzeboom Beslisboom WarmteNet WarmteStad WarmtePomp

Keuzeboom Beslisboom WarmteNet WarmteStad WarmtePomp Dakpannen Dakisolatie Routekaart
Selwerd Vinkhuizen Paddepoel isolatie warmtestad ArmteStad WarmtePomp MonoBloc

Rekenvoorbeeld besparing hybride warmtepomp
Ter illustratie een voorbeeldsom om de mogelijke besparing uit te rekenen: Een huis verbruikt 1.200 m³ gas en er wonen 4 personen. Een persoon gebruikt ongeveer 100 m³ gas voor warm water: 4 x 100 m³ = 400. Dan blijft er dus 800 m³ over voor verwarmen.
De hybride warmtepomp neem 2/3e daarvan voor zijn rekening: 600 m³ aardgasbesparing per jaar. Uit 1 m³ aardgas kun je 9,77 kWh aan energie halen.• Kosten gas: € 0,8055 m³/ 9,77 = € 0,0824 kWh
• Kosten elektra = € 0,2255/kWh 600 m³ aardgas x 9,77 = 7.816 kWh. Het ketelrendement is 90 %. 7.816 kWh x 90 % = 7.034 kWh warmte.
De benodigde elektriciteit voor de warmtepomp bij een SCOP van 4 = 1.758,6 kWh (7.034 kW gedeeld door 4)
• Kosten warmtepomp: 1758,6 x 0,2255 = € 396,56
• Besparing warmtepomp: 800 m³ gas x € 0,8055 = € 644,40
• Netto besparing op jaarbasis = € 247,84
Let wel: dit is bij een SCOP van 4. Als je met deze COP wegkomt heb je een relatief lage afgiftetemperatuur en is ook een ‘volledige’ (standalone) warmtepomp mogelijk. Heb je hogere afgiftetemperaturen, dan zal de SCOP snel lager zijn en moet het huis dermate goed zijn geïsoleerd dat de 2/3e besparing op gas mogelijk is.

Omkasting warmtepomp geluiddempen werkt nog steeds goed

Consumentenbond Warmtepomp EnergieLabel C Tussenwoning

Consumentenbond Warmtepomp EnergieLabel C Tussenwoning
Nachtregeling, Geluiddempende omkasting Monobloc Hoge SCOP Trillingsdemping BuitenUnit op de grond Modulerende warmtepomp buffervat zorgt voor lager toerental

Wij laten de oude CV ketel lekker hangen een hebben op de slaapkamer een airco met buitenunit geplaatst (primair om te koelen) in de woonkamer ook een 3.5 kW airco met de nadruk op verwarmen met een COP van 6 en een grote buitenunit. Zo heb je risicospreiding als er een apparaat defect raakt en als de oude 24 jaar oude CV het begeeft komt er de 'beste in de test' van de consumentenbond voor in de plaats... De eerste bevindingen zijn goed. Een lucht-lucht warmtepomp (airco) is veel sneller met aanwarmen dan een CV en omdat we zonnepanelen hebben: https://youtu.be/XXLqIgAbpwA willen we zo veel mogelijk de airo gebruiken om te verwarmen. Alleen als het vriest werk de airco niet efficiënt i.v.m. ontdooien van de buitenunit en laten we de CV lekker het meeste werk doen, ook omdat dan

Bij een monoblock warmtepomp wordt energie uit de buitenlucht onttrokken en omgezet in warmte. Geen koudemiddel en compressor, de condensor, het expansieventiel en de verdamper in de buitenunit zijn geïntegreerd. Bij een split warmtepomp is er sprake van een gesloten systeem waarin het koudemiddel circuleert.

  1. Inventum Ecolution® Combi 50
  2. https://www.enzavu.online/p/nav5ai-warmtepomp-verwarming-tapwater-en-koeling-prijs-op-aanvraag
Posted on 15 de novembro de 2020, 01:30 PM by ahospers ahospers

Comentários

Nenhum comentário ainda.

Adicionar um Comentário

Iniciar Sessão ou Registar-se to add comments