Hoe het gaat met het Nederlandse bos - uitkomsten van de 7e Nederlandse Bosinventarisatie
Het Nederlandse bos wordt steeds gemengder en gevarieerder. Voor het eerst sinds de metingen 80 jaar geleden begonnen, zijn er bijvoorbeeld meer loofbomen dan naaldbomen waargenomen. Deze variatie in soorten is goed voor de biodiversiteit en maakt het bos beter bestand tegen klimaatverandering en ziektes. Dat is nodig, want de effecten van de droge zomers en essentaksterfte zijn duidelijk meetbaar en leiden tot een verminderde vitaliteit van het Nederlandse bos. Deze en andere conclusies blijken uit de resultaten van de 7e
Vogels kijken op Lesbos
eis met vele soorten vogels O.A Bruinkeelortolaan, Bijeneters, Braamsluiper
Cirlgors, Dwergooruil, Maskerklauwier, Wielewaal, Ortholaan, Poelruiter, Vorkstaartrplevier, e
Zwartkopgors, Sporenkiviet, enz verder beelden van bloemen, vlinders, libellen, en omgeving
Van wie is dit land #5 Cees Buisman. Zorgen over wormen
Lezing Cees Buisman "Mineralen in balans".
Thema: "Regeneratief boeren, landbouw heeft de toekomst". "Mineralen in balans".
Lezing Cees Buisman, Wetsus - SDG Netwurk Fryslan
Symposium 'Hoe versnellen naar een eerlijke en duurzame samenleving'
De avond startte met de lezing van prof.dr.ir Cees Buisman, oprichter en wetenschappelijk directeur van Wetsus en hoogleraar Biologische kringlooptechnologie aan Wageningen Universiteit.
Uitgangspunt vormt zijn essay – “De mens is geen plaag” – waarin hij o.a. Gandhi citeert “There is enough for everybody’s need, but not for everybody’s greed”. Cees gaf zijn integrale visie op de grote crises rond klimaat, grondstoffen, biodiversiteit en ongelijkheid en hij lichtte de waterschaarste in de wereld verder toe.
Er is geen alternatief voor water
De mens bestaat op moleculair niveau voor 98% uit water. Als er in een gebied geen water (meer) is, dan zijn de mensen in 4 dagen verdwenen.
Het probleem is dat de watervoetafdruk van onze westerse levensstijl 4000 liter water per dag kost met grote delen voor het eten van vlees en zuivel, de productie van textiel, de koeling van datacenters en meer.
Wat is de oplossing voor al de waterschaarste?
Cees sluit af met zijn hoopvolle maatschappij visie: wij evolueren als samenleving naar een nieuw bewustzijnsniveau, waarin we ons realiseren dat we met zijn allen de aarde kunnen herstellen. Hij roept iedereen op integraal te denken en stralend te zijn, of “op zijn Fries”: Wês in sinnestriel, in oar hat der ferlet fan.
Voor de realisatie van onze duurzame doelen staat hij stil bij onze rol als individuele mensen en onze mogelijk (veel) grotere impact als burger, vrijwilliger en vanuit de organisaties waar wij werken zoals ondernemingen, overheidsorganisaties en onderwijsinstellingen. In dat verband schetst hij ook de wijze waarop Wetsus invulling geeft aan de nieuwe uitdagingen met de ‘Wetsus Waarden’ en ook door het nieuwe onderzoeksthema ‘Natural Water Production’ – het stimuleren van regen in de Sinaï woestijn.
Landschap.nl heeft ook alles online, net als https://library.wur.nl/WebQuery/vnbl?q=*&wq_srt_desc=ijaar en https://vakbladnbl.nl/archief-en-downloads/
Martien Visser is lector Energietransitie aan de Hanze en vervult daarnaast de rol van Manager Corporate Strategy bij Gasunie. Hij maakt de energietransitie begrijpelijk voor een groot publiek, onder andere met zijn ‘Grafiek van de Dag’ en column op Energiepodium.nl.
Jennifer Pettersson volgde deze drie natuurbeschermers over een periode van twee jaar voor De weg van de dodo, een tragikomische podcastserie over de haast onmogelijke opdracht om de natuur te redden van de mens. Jennifer, bekend van de prijswinnende podcast Opgejaagd, maakte deze zesdelige serie met bioloog Janneke Sindram, die elke aflevering een absurd maar waargebeurd sprookje vertelt over een uitgestorven diersoort.
https://ntr.nl/De-weg-van-de-dodo/604
De weg van de dodo is gemaakt in co-productie met Stichting Autres Directions en Aldus’ producties, die eerder tekenden voor de succesvolle podcasts Buiten de muren, Hier hing een schilderij en De man en de maan.
De weg van de dodo is vanaf 4 september 2024 te beluisteren via de website en app van NPO Radio 1, de gratis NPO Luister-app en andere podcastplatforms. Het is een productie van Stichting Autres Directions en Aldus’ producties, die eerder tekenden voor de succesvolle podcasts Buiten de muren, Hier hing een schilderij en De man en de maan.
https://ntr.nl/De-weg-van-de-dodo/604
Première in ARTIS
Op 3 september is er een speciale première-avond om 20.00 uur in ARTIS-Groote Museum in aanwezigheid van makers en hoofdpersonen met speciale gasten. In het interactieve Groote Museum ervaren bezoekers de verbondenheid met andere dieren, planten en microben.
Dicht bij huis is er een vergeten jungle vol dieren. Kleine dieren, maar onmisbaar voor een gezonde bodem en dus voor ons. De bodem onder onze voeten vormt letterlijk en figuurlijk de basis van ons bestaan. Bodems brengen niet alleen voedsel voort, maar zijn ook belangrijk voor natuur, milieu, klimaat, waterhuishouding, consumenten en burgers. Bodemecoloog Gerard Korthals van de Wageningen Universiteit laat ons in zijn lezing op 17 september zien hoe dit allemaal samenhangt. Hij vertelt over de biologie van de bodem, over de recyclemachine, bedreigingen en disbalans. Kennis over het bodemleven is belangrijk. Die kan je gebruiken om te sturen op duurzaam bodembeheer: hoe kan je het bodemleven voor je aan het werk zetten, zodat je er geen last van hebt, maar juist baat! Nuttig voor akkerbouwers maar ook handig voor (moes)tuinbezitters.
Bodemfuncties
Grondsoort en landgebruik (landbouw, woningbouw, natuur) beïnvloeden de gezondheid van het bodemleven, maar andersom ook! Zonder het juiste bodemleven zijn bepaalde types van landgebruik moeilijk of soms onmogelijk. Daarom moeten we het bodemleven steeds beter gaan meten en onderzoek doen hoe we het bodemleven en de functies ervan kunnen beïnvloeden zodat dit het beste past bij het beoogde landgebruik. Dit geldt niet alleen voor de productie van ons voedsel, maar steeds meer ook voor andere bodemfuncties, zoals natuurherstel, waterberging, herstelvermogen tegen (hitte)stress en bodemdaling.
Bodemdierendagen 2024
De lezing van Gerard Korthals is een voorbode voor de Bodemdierendagen 2024 (van 20 september tot en met 7 oktober), waar hij een van de initiatiefnemers van is. Het is een burger-wetenschapsproject waarmee aandacht gegeven wordt aan de natuur in de bodem, zie https://bodemdierendagen.nl. Wat leeft daar allemaal en wat is het belang daarvan voor een gezonde natuur? De Bodemdierendagen vinden steeds plaats rond dierendag, dit jaar voor de 10e keer. Onder het motto '10 voor de bodem!' kan iedereen meedoen met het inventariseren van de bodem. Ga op bodemdierensafari in je eigen tuin, het park om de hoek, op het schoolplein of zelfs je balkon en geef je waarnemingen door als citizen scientist. Hoe dat kan, is te vinden op https://invoer.bodemdierendagen.nl/.
Onder het Maaiveld
Gerard Korthals was als bodemexpert betrokken bij het script en de opnamen van de vorig jaar verschenen bioscoopfilm ‘Onder het Maaiveld’, een film die focus legt op het bodemleven en de functie van een gezond bodemleven. Hij vertelt graag over ‘the making of’; welke uitdagingen overwonnen zijn en hoeveel tijd en geduld het gekost heeft.
De film, de juniorversie, is weer te zien op zondagmiddag 22 september in Het Groene Huis. Er zijn twee voorstellingen: om 13 en om 15 uur. Ook boeiend voor ouders en andere volwassenen. De film wordt aangeboden door het IVN in het kader van de Bodemdierendagen.
Flora Incognita, van een Duitse universiteit. Volgens een research paper, waarin de Flora Incognita engine beschreven wordt en verschillende apps in een benchmark vergeleken worden, scoren zij erg goed.
https://besjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/2041-210X.13611
Flora Incognita heeft overigens ook een API, maar op dit moment worden er geen keys meer beschikbaar gesteld
Comentários
Adicionar um Comentário